Tak jsem rychle přikoupil pár věcí a rozhodl jsem se, že ho udělám jednoduše a elegantně - jen tak ve vodě a k němu krutony s kouskem opražené šunky.
Suroviny:
Chřest - 4 ks pro 2 lidi - ideálně čerstvý. Na omak tvrdý, bez výrazného zápachu s pevnou hlavičkou.
Pečivo na krutony - použil jsem 1 "rustikální" bagetu a kousek dvoukváskového pšeničnožitného chleba.
100g šunky - použil jsem Kosteleckou Poctivou šunku. Je sice Babišova, ale je to jedna z mála těch lepších, co jsou k dostání.
Na zapití Merlot, či jiné víno vhodné ke chřestu, dle Vašeho výběru.
Postup:
Nejdříve jsem dal vařit osolenou vodu, ideálně ve vysoké a úzké nádobě. Chřest by se totiž měl vařit nastojato. V této poloze se totiž uvaří rovnoměrně - spodek bude měkký a hlavička pevná.
Z chřestu jsem ukrojil spodní asi 1cm, svázal k sobě pomocí potravinářské nitě a vložil do vařící vody, kde zůstala 10 - 15 min. Mezitím jsem vzal kousek másla a přepustil ho. Nechal jsem ho rozpustit a lžící sejmul pěnu, která se vytvořila na vrchu. Pak jsem přidal nahrubo nakrájené krutony z pečiva (z bagety a chlebu) a dodělal dozlatova.
Nakonec jsem natrhal šunku na proužky a opražil ji. Podávat se dá jen tak, je to jednoduché, rychlé, zdravé a výtečné.
Žádné komentáře:
Okomentovat