Jestli jsou brownies zhmotněním slova Energie (čti kalorie), tak Cookie je Energie do kapsy (kam se hrabou Tatranky). Jestli Vás v drsné divočině od smrti hladem dělí už jen krok, tak Vás několik cookies udrží ještě chvíli na nohou. Proto bych doporučoval péct cookies jen výjimečně.
Chtěl jsem postupovat podle tradičního receptu z Joyofbaking, ale v poslední chvíli jsem zbaběle couvl. Původní recept totiž obsahuje neuvěřitelné množství cukru, který po upečení udělá z cookie vlastně jen čokoládu slepenou karamelem. Proto jsem vyhodil cukr a trochu čokolády.
Suroviny:
110g másla - použil jsem BILLA 84% máslo. Není špatné, větší množství tuku, než u klasických másel se na něm ale podle mě nepozná. Takže bych ho ohodnotil jako docela normální, dobré máslo.
100g třtinového cukru - cukr Country Life. Chutná dobře.
1 vejce - radím neblbnout a nekupovat bio.
1 pytlík Vanilkového cukru - použil jsem Oetker - mám pocit, že kdybych ho nepoužil, vyšlo by to nastejno.
130g hladké mouky - RAMILL - prostě mouka...
1/2 lžičky prášku do pečiva
sůl
180g čokolády - použil jsem Milku mléčnou a Orion hořkou. Zkombinoval jsem je a myslím, že to dopadlo docela dobře.
Ze všeho nejdříve jsem nechal zteplat máslo. Smíchal jsem těsto s třtinovým cukrem, vanilkovým cukrem, holandským kakaem, solí a práškem do pečiva. Mezitím jsem nakrájel čokoládu. Tip: krájet čokoládu na vetší kousky. Udělal jsem to tak, aby hořká čokoláda byla nakrájená na menší kousky, zatímco ta mléčná na větší. Mléčnou je nejlepší nakrájet tak na třetinu až polovinu tabulky, hořkou čokoládu na čtvrtinky.
Do sypké mouky se pak přidá máslo a vejce a pořádně se promíchá. Čokoládu je nejlepší přidat až nakonec, protože cokoli co přidáte po čokoládě se už hodně špatně promíchává.
Troubu jsem vyhřál na 180°C a pekl asi 40 minut. Placky se vlivem prášku do pečiva postupně roztahují, původně placka menší než dlaň se roztáhne až o třetinu. To že je cookie hotová poznáte a omak podle tvrdosti. Jestli je stále měkká, není hotová. Dejte pozor, snadno cookie přepečete. Správná cookie by totiž měla být na okraji tvrdá, ale uvnitř měkká.
Chutnají úžasně.
Žádné komentáře:
Okomentovat