Yaku Yaku

Yaku Yaku je o pečení a vaření jako zálibě. A to nejen s ozkoušenými recepty, ale i s doporučením na ty správné suroviny.

pátek 14. února 2014

Red Velvet Muffin

Jednou za mnou přišla žena s tím, že už dlouho chce udělat Red Velvet Cake, protože se jí strašně líbí jak je to těsto zvláštně červené. Zaujalo mě to, a když ani po měsíci žádná další snaha od ní nepřišla, rozhodl jsem se, že ho upeču sám. A rozhodně jsem neudělal chybu. Red Velvet je vynikající těsto, ze kterého můžete udělat famózní dorty, nebo v mém případě muffiny.
Sprostě jsem využil receptu  známé Lucie Dvořákové na Chez Lucie na Red Velvet Cupcakes. Nutno podotknout, že míry a váhy jednotlivých surovin jsem ponechal jako v původním receptu, jen jsem místo jednohubek udělal muffiny. Vyšlo to krásně na 6ks.

Rada k výběru formy na muffiny:
Na muffiny je důležitá jedna věc: forma. A formy na muffiny mám dvě. Obě od Tescomy. Obě jsou silikonové, obě na 6 muffinů, ale jedna je dobrá, druhá nepoužitelná. Jaký je rozdíl?
První je z jednoho kusu silikonu, kam odlijete těsto do šesti připravených "nádobek." Druhá forma je vlastně 6 silikonových košíčků podobných těm papírovým, do kterých se muffiny normálně balí. Problém první formy je ten, že z ní nejdou muffiny za boha vytáhnout v jednom kuse. Košíčky jsou v tomhle směru mnohem pohodlnější, vypadají lépe a muffin z nich vyklopíte jedna báseň.

Bobánci vykukují při pečení z formy. Z šesti jsem vcelku ven dostal snad jen 2.

Silikonové samostatné formy na muffiny od Tescomy. Vytáhnout z nich muffin ven je radost sama. A muffiny vypadají taky hezky.

Recenze surovin:
Těsto
250g hladké mouky - v obchodě se nabízela Babiččina volba, ale když jsem srovnal její nutriční hodnoty s Globus privátní značkou Korrekt, vyšel lépe. Těsto bylo dobré, doporučil bych s klidným srdcem i tuto značku.
1/2 lžičky soli
15g holandského kakaa Albert. Na kakau není moc co zkazit. Toto je prostě normální kakao.
120g změklého másla. Používám hlavně Tatra Farmářské máslo, nebo Horácké máslo. Obě jsou výborné.
140g cukru krupice - zrovna cukr je prašť jako uhoď.
2 velká vejce - zkoušel jsem jedno BIO vejce, ale zrovna u vajec člověk pochopí, že BIO neznamená vždy lepší. BIO totiž znamená jen jiný. Biovejce nebrat.
240ml podmáslí - Albert kysané podmáslí 1l mě nikdy nezklamalo. Po pravdě jsem jiné ani nepoužil a vůbec to nevadí. Těsto je pak správně nadýchané, a protože se použije jen 240ml, tak se zybtek dá vypít k snídani.
1 lžička octa
1 lžička jedlé sody

Krém
250g krémového sýra  - používám zásadně Philadelphii.
50g moučkového cukru
180ml smetany ke šlehání - zkusil jsem Kunín v kelímku a Madetu v tetrapaku. Obě jsou dobré, Kunín možná lepší, ale chápu že tady bude mít člověk vlastní preference. Za sebe volím v tomto receptu Kunín, v jiných receptech zase Madetu.

Lucie Dvořáková přidává i potravinářské barvivo. S ním jsem ale neudělal dobrou zkušenost a při mém pečení se dostanu na červenohnědou barvu. Barvivo není tak silné a když ho vyleju moc, tak ovlivní chuť těsta. Radši obětuji barvu kvůli chuti. Proto rada: nevěř receptu, nic tam nedávej!

Postup je jednoduchý. V první řadě je nutné nechat změknout máslo. Občas na to zapomínám a nedopadá to pak úplně čistě. Rozpálím troubu na 180°C.
Šlehačem máslo rozmíchám s cukrem a vejci a postupně přidám mouku, podmáslí, 15g kakaa a lžičku jedlé sody.
Až bude těsto dobře promícháno a nebudou v něm hrudky, můžu tam vrazit lžičku octa. Přidáním octa začne jedlá soda v těstu šumět a tak ho bude kypřit. Legenda praví, že reagující soda s octem a podmáslím by měla zčervenat.
Po přidání octa je lepší když se jedná rychle. Naliju těsto do jednotlivých forem a vložím do trouby na cca 45 minut. Zkouším špejlí jestli je těsto dost suché. Nesmí se ale vysušit, pak to ztratí tu správou chuť z podmáslí.
V mezidobí stačí už jen smíchat Philadelphii, cukr a smetanu ke šlehání. Hotový krém nechám vychladit v lednici a podávám teplý muffin se studeným krémem. Vzájemná kombinace je neodolatelná.

Muffin z hromadné formy od Tescomy. Sice nevypadá tak hezky jako jeho soudruzi ze silikonových košíčků, ale chuť je výborná!

Žádné komentáře:

Okomentovat