Yaku Yaku

Yaku Yaku je o pečení a vaření jako zálibě. A to nejen s ozkoušenými recepty, ale i s doporučením na ty správné suroviny.

neděle 16. února 2014

Spanakopita

Spanakopita je vynikající řecký slaný koláč plný mé nejoblíbenější zeleniny - špenátu. O tomto zajímavém koláči plném zeleniny jsem se dozvěděl na mé první výzvě skupiny Daring Bakers. A tak jsem se rozhodl na výzvu odpovědět a zároveň vyzkoušet absolutně neznámý recept.
Když jsem nakupoval suroviny na tento recept, přidal jsem si u pokladny tak trochu zvláštně. Na Spanakopitu potřebujete totiž spoustu zeleniny, kromě špenátu, kterého je potřeba mraky, tak taky několik druhů cibule, pórek a kopr. Když jsem to všechno vyskládal na pás a uvědomil si, jaká barva jasně převládá, naklonil se ke mě pán stojící přede mnou (podle nákupu bůčkař - uzenář) a pochválil mě za zdravou stravu. Že prý alespoň někdo by v této zemi měl žít zdravě.

Pracovní plocha těsně před začátkem.


Suroviny a jejich hodnocení:
600g špenátu - Použil jsem Albert čerstvý nemražený špenát. Je to asi to nejlepší co se dá sehnat. Je šťavnatý, pevný, hezký a neuvěřitelně drahý.
1 pórek
1-2 stroužky česneku - Česnek si zaslouží komentář. Narazil jsem na uzený český česnek. Moc jsem tomu nevěřil, cena taky nebyla úplně lidová. Ale ta vůně. Nevím jestli jsem jen nenaletěl nějaké chemii, ale kvůli té vůni jsem ho do košíku přihodil. A chutná výborně.
kopr
svazek jarní cibulky
1 červenou cibuli
1 bílou cibuly
2 šalotky
500g listového těsta - Neměl jsem čas na to dělat vlastní listové těsto, ani si nemyslím, že bych dokázal lepší a proto jsem zkusil Babické listové těsto a listové těsto od firmy Svoboda. Berte babické nebo jiné osvědčené. Tohle neobsahuje žádné emulgátory nebo kyselinu citronovou. Hezky se zpracovává a chutná dobře.
100g fety - koupil jsem opravdovou fetu (tj. ne Balkánský sýr, ale sýr z ovčího a kozího mléka) a myslím že jsem rozhodně neprohloupil. A to se tak dobrý sýr dá sehnat i v hypermarketu Albert, 120g za nekřesťanských 60 kč, ale ta chuť...
4 lžíce olivového oleje - Už delší dobu používám olivový olej v plechovce od fi Minerva. Na něj mě navedla moje přítelkyně a máme s ním dobré zkušenosti. Kdyby jen nebyl tak drahý...
Trochu kuskusu - Používám už delší dobu celozrnný bio kuskus Country Life. Dá se ještě použít i Cous Cous v papírové krabici, ale ten spíš když se kuskus vaří jako příloha, protože se dá vařit v bujónu. v tomto případě se ale hodí špíš Country Life.

Do začátku jsem nakrájel všechnu zeleninu - cibule, pórek a kopr. Důležité je mít několik druhů cibule aby to byla ta správná spanakopita. Pak jsem se pustil do časově nejnáročnějšího úseku - přípravě špenátu.
Špenát je potřeba omýt a roztrhat na kousky. Jeden velký list tak na 3 kusy, střední na 2. Omyté a natrhané kusy špenátu se pak spaří horkou vodou v cedníku aby ztratily na objemu. Spařený špenát jsem pak přidal k nakrájené zelenině, osolil, přidal olivový olej a  pořádně prohnětl.
Prohnětení je důležité, protože se musí zelenina slehnout. Moc nadýchaná by dělala koláč vzdušný, obrovský a rozpadal by se. Čím hutnější se vytvoří zeleninová výplň, tím lépe. Kuskus se přidává aby nasákl přebytečnou vodu ze špenátu. Přidal by se ho mělo tak 1/4 hrnečku, v ideálním stavu po chvíli působení nebude ze zeleniny téct žádná voda.
Vzal jsem svoji pečící formu, vymazal ji olivovým olejem a položil tenoučkou vrsvulistového těsta. Spanakopita se správně dělá z phyllo těsta, které se hodně podobá našemu listovému. Rozdíl je v tom, že phyllo se vymazává vrstva po vrstvě.
Mě stačily 2 vrstvičky listového těsta jako podklad. Položil jsem první vrstvu na vymazanou formu a pomazal ji zlehka olivovým olejem. Naplnil jsem ji špenátem a přikryl 1 vrstvou těsta.

Forma připravena na pečící proces.

Troubu jsem rozpálil na 180°C a pekl zhruba 50 min. Uprostřed pečení jsem přidal na těsto kousek másla aby dostalo hezkou barvu. Nechal jsem vychladnout a nakrájet.

Voilá.



Žádné komentáře:

Okomentovat