Yaku Yaku

Yaku Yaku je o pečení a vaření jako zálibě. A to nejen s ozkoušenými recepty, ale i s doporučením na ty správné suroviny.

středa 12. března 2014

Rýžový nákyp

Hledal jsem nějaké jednoduché a zdravé jídlo ze základních surovin. Nějaké sice jednoduché, ale přesto zajímavé a chutné. Procházím obchodem a hledám základní suroviny. Mléko, vejce, rýže, cukr, ovoce. A nápad přišel zcela nenásilně: rýžový nákyp.



Suroviny:
140g rýže kulatozrnná - použil jsem Langris, spokojenost.
500ml polotučného mléka - Tatra polotučné trvanlivé. Přemýšlel jsem o bio kvalitě, ale u mléka je bio neuvěřitelná ptákovina.
50g másla - Tatra máslo je ověřeno. Ochutnal jsem BILLA 84% máslo a vůbec nechutnalo.
4 vejce - tady si myslím, že na značce nezáleží, prostě přijdu k regálu a podívám se jak jsou vejce čistá. Neměla by být úplně čistá, protože to vypadá, že je výrobce umyl (což se nesmí, snižuje to životnost). Ani by neměly být moc špinavé.
50g moučkového cukru
1 konzervu broskví (340ml) - Ve špajzu zbyla italská konzerva co prošla o silvestra. Chuťově výborné.
Vanilkový cukr


Postup:
Ohřál jsem mléko a postupně jsem do něj přidal máslo, vanilkový cukr a špetku soli. Vedle jsem omyl horkou vodou rýži a přidal ji do horkého mléka. Pak přijde ta nejnudnější část tohoto receptu - rýži je nutné promíchávat aby se nepřipálila a to až do chvíle dokud se nevsákne všechno mléko.
Není vhodné mléko úplně vařit, takže ideálně na střední až silnější plamen a pozorně kvedlat. S vařením směsi jsem přestal až když měl obsah konzistenci takových těch kupovaných rýžových nákypů, co nejsou rýžové nákypy ale sladkosti.
Pak jsem oddělil 4 žloutky, utřel je s moučkovým cukrem a přidal k vychládající rýži. Rýže nesmí být moc horká a nejlepší je, když se žloutky hned zamíchají do mokré rýže.
Sníh se už jenom jednoduše vyšlehána nejvyšší otáčky a pak se přidá do vychladlé rýže a dobře se zapracuje. Já se přiznávám k tomu, že sníh sice zamíchávám poctivě, ale na vrchu mi zůstává vrstvička. Ta pak při pečení krásně zhnědne.
Vymažu formu máslem a vysypu ji polohrubou moukou a rýžovou směs naliju do formy na pečení. Na závěr rozkrájím broskve (dá se i jiné ovoce, ale mě prostě k tomu nákypu sedne broskve z konzervy - je krásně sladká a měkká) a přidám je do formy jako by se dělala bublanina.
Peču v rozpálené troubě na 180°C asi 30 minut. Před podáním jemně posypu moučkovým cukrem. Je to vynikající snídaně!

Pozn.: finální konzistence je poměrně pevná, jestli bude připomínat koláč, je to správně.


Žádné komentáře:

Okomentovat