Yaku Yaku

Yaku Yaku je o pečení a vaření jako zálibě. A to nejen s ozkoušenými recepty, ale i s doporučením na ty správné suroviny.

pátek 28. března 2014

Salát s bulgurem a mangem

Ten nápad ve mě vězí už dlouho. Pokládám si otázku, jak vařit normálně a dobře bez toho, abych na tom spálil polovinu mého platu. Abych tohle dodržel, přišel jsem na několik pravidel a z nich jsem dostal spásný nápad - vařit jednoduše a ze základních surovin.
Stop nadívaným žirafím krkům nebo dortům s dvaceti druhy afrického ovoce. Jistě, i takové recepty mají svoje kouzlo, ale já teď chci objevovat něco jiného.
Takže základní suroviny. A co teď? Procházím regály hledajíc svoji večeři a opakuju jako mantru: vejce, mléko, mouka, sůl. Z toho si udělám leda tak buchty. A ty nejsou k večeři nic moc. A nakonec jsem našel, co jsem potřeboval. Bulgur, sýr a nějaké šťavnaté ovoce.


Suroviny:
2/3 hrnku Bulguru - bio bulgur 500g od firmy Naše bio. Osobně nejsem zastáncem BIO stylu, BIO života nebo BIO smrti. Jenom čekám, kdy BIO přestane být dost BIO a stane se BIO-organickým (tak se BIU říká např. ve Francii), nebo třeba SUPERBIO... Bulgur byl ale dobrý, můžu doporučit.
Sýr - tvrdý, vyzrálý. Měli jsme doma zbytek jednoho italského sýra dovezeného firmou Vini et alimentari italiani z Horních Počernic. Dovolím si tvrdit, že v tomto podniku je možné si vybrat velmi dobře cokoli.
1 velké mango - Albert Excellent - bylo zralé, vypadalo dobře, chutnalo dobře. Veni, vidi, vici.
hrst vlašských ořechů - IBK Trade. Ale tady si myslím, že na značce nezáleží.
lžičku olivového oleje - jakéhokoli.

Postup:
Nejdříve ze všeho se dá vařit voda na bulgur. Stačí 2x více vody než bude bulguru. Bulgur je zpracovaná pšenice, a tak se vsype do osolené vařící vody s trochou olivového oleje (nebo avokádového, ale to jsem nezkoušel) a vaří se 2 minuty. Po 2 minutách se stáhne plamen a nechá se dojít. Bulgur se chová podobně jako kuskus a tak po uvaření zvětší objem.
Mango nebo jiné šťavnaté ovoce se nakrájí na malé kousky spolu se sýrem, přidají se k uvařenému bulguru a přidá se hrst vlašských ořechů, které se v ruce trochu nalámou na menší kousky. 
Následuje moje všeobecně oblíbená část hatláma - patláma a výsledný mix se servíruje za tepla. Za ovoce bych doporučil buď mango - chuť se se sýrem a ořechy skvěle zkombinuje, nebo bych si dokázal představit i trochu silnější ovoce - broskve, meruňky apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat