Návod (tomu se už totiž nedá ani říkat recept) je jednoduchý: přidáte 50ml mléka, zamícháte a dáte na 2 minuty do mikrovlnky. Veškeré potřeby se Vám vejdou na malou destičku:
Zajímavé je ale složení. pšeničná mouka, cukr, tukový přípravek (palmový olej, laktóza, mléčná bílkovina), hořká čokoláda (7% - s kakaem se sníženým obsahem tuku -[takže to horší]), emulgátor (slunečnicový lecitin), zpěňovač, kukuřičný škrob, sušená vejce, kypřící látky (monohydrogenfosforečnan sodný, hydrogenuhličitan sodný [lidsky jedlá soda]), aroma, může obsahovat stopy lupinové mouky.
Pod hezkým slovem zpěňovač se ukrývá: glukózový sirup, plně ztužený palmojádrový tuk, mono a di-glyceridy mastných kyselin a jejich estery s kyselinou octovou, plutonium, mléčná bílkovina, monohydrogenfosforečnan draselný.
Najít si pár informací o použitých surovinách trvá paradoxně několikrát déle, než celý "dezert" uvařit. Chutově není tak špatný, sice trochu chutná chemicky sladce, čokoláda není čokoláda, ale barvený plast. Chápal bych to jako nouzovku, pokud je člověk v kanceláři, má chuť na něco sladkého a k dispozici jen mikrovlnku a svůj hrneček na kafe. Při přípravě mě téměř vyděsilo jak jednoduše jde směs zamíchat s mlékem. To nemohlo být přirozené.
A teď pár informací o tom, co si pro nás Oetkerovy chemické závody připravily:
Mono a di-glyceridy mastných kyselin - lidově E471. Vyskytuje se většinou v másle, je ze zvířátek a v EU je povolen.
Estery mono a di-glyceridů mastných kyselin s kyselinou octovou - lidově E472a. Vyskytuje se v mastných výrobcích kvůli ochraně před vzduchem.
Dihydrogenfosforečnan sodný - dle wikipedie laxativum - neboli projímadlo.
Palmojádrový olej - olej z jádra palmy olejné. Rozdíl mezi klasickým palmovým a palmojádrovým olejem je v tom, že palmový olej se vyrábí z oplodí plodu palmy (věci kolem jádra), zatímco palmojádrový se vyrábí ze samotného jádra. Zvyšuje hladinu cholesterolu.
Lupinová mouka - lupina bílá je velmi stará kulturní plodina původem z východního středomoří. Luštěnina. Chválím, líbí se mi to. Škoda, že výrobek pouze může obsahovat stopy této věci.
Verdikt:
Rozhodně to není zdravá věc. Rozhodně to není vrchol kulinářského umění. Rozhodně to není něco s fantazií. Na druhou stranu to určitě je nouzovka, je to levné, jednodušší než jednoduché, a vydrží to rok v polici.
Update:
Podíval jsem se ještě na stránky výrobce tohoto kouzelného prášku. (http://www.oetker.cz/cz-cs/nase-produkty/smesi-na-peceni/kolacek-do-hrnicku/kolacek-do-hrnicku-vanilka-prichut-s-cokoladovymi-kousky.html).
Několik postřehů:
1. pobavilo mě, že Koláček patří do sekce Pečení > směsi na pečení.
2. popis produktu: "Směsi na pečení Dr.Oetker Vám zaručí skvělý výsledek bez velké námahy. Receptury jsou připraveny z prvotřídních surovin a vyvinuty tak, aby se Vám výsledek určitě podařil. Vyzkoušejte tyto moučníky s jednoduchou a rychlou přípravou a uvidíte, že sklidíte u Vašich blízkých úspěch!"
No, je pravda, že výsledek se dostaví bez námahy a úspěch jsem sklidil, protože se začala spousta lidí zajímat o tenhle inovovaný fujtajxl.
Žádné komentáře:
Okomentovat