Yaku Yaku

Yaku Yaku je o pečení a vaření jako zálibě. A to nejen s ozkoušenými recepty, ale i s doporučením na ty správné suroviny.

středa 9. dubna 2014

Mrkvová polévka

Chtěl jsem udělat zeleninovou polévku jak hrom. Obvykle děláme spíš dýňovou, ale sežeň v dubnu dýni. Takže jsem musel najít jinou zeleninu, kterou bych mohl vrazit pod mixér. Mrkvová je jednodušší a přitom stejně dobrá.


Suroviny

1 větší cibule
2 stroužky česneku
6 - 7 mrkví
lžička másla
lžička oleje
500ml zeleninový vývar nebo teda bujón, když není. Na co si budeme hrát, já jsem potřeboval polévku a měl jsem místo času tak akorát hlad. Takže Knorr želatinový vývar. Obsahoval o trochu méně soli a trochu více zeleniny než klasická varianta (v objemu na 1 dávku, ale zas tak velký rozdíl to nebyl).
1 kelímek zakysané smetany. Tady jsem koupil Zakysanou smetanu de Luxe od Kunínských (Babišovo ne?). Vybral jsem zrovna tuhle, protože jako jedna z mála měla přijatelný obsah tuku (víc než většina) ale hlavní bylo složení: Smetana a mléčné kultury. Jiné značky měly: exotický - tapiokový škrob, modifikovaný bramborový škrob, nebo jiné látky, které udělají smetanu hustší. Proč se přidávají? Protože použitá kultura buď není schopná udělat skutečně správnou konzistenci, nebo výrobce nemá dost času aby nechal smetanu uzrát.
300 ml Smetany
kari, sůl, pepř na dochucení


Postup

Cibule se  nakrájí na malé kousky spolu s česnekem a nechají se smažit na lžičce másla a oleje. Až zesklovatěly přidal jsem nakrájenou mrkev a připravil si zeleninový vývar. Nechal jsem mrkev rozvonět a pak přidal vývar.
Ve výraru se zelenina vaří 15 - 20 minut dokud mrkev nezměkne a pak se mixuje. Já mám radši hustší konzistenci s většími kousky, takže mixuji jen chvíli. Krémověji naladění lidé si mixování užijí mnohem déle.
Po rozmixování se přidá smetana (opatrně se pomalu vmíchává do polévky) a může se okořenit. Podává se s trochou zakysané smetany, můžete přihodit i nakrájenou petržel. Já bych jí tam dal, kdyby ta moje nevypadala jako v posledním tažení.

Alternativy:
Dokážu si to představit i bez kari, ale já ho tam dávám, chutná mi. Někteří s mrkví vloží i kousek celeru, petržele nebo jiné kořenové zeleniny.

Žádné komentáře:

Okomentovat