Yaku Yaku

Yaku Yaku je o pečení a vaření jako zálibě. A to nejen s ozkoušenými recepty, ale i s doporučením na ty správné suroviny.

čtvrtek 1. ledna 2015

Novoroční vinné želé

Narazil jsem na recept z roku 1530 na Želé z vína Hippocras. Je starý téměř 500 let, ale po mírných úpravách je ho možné použít i v dnešní kuchyni. Zní takto: 3 galony vína, 8 uncí skořice, 2 unce zázvoru, 1 unce muškátového oříšku, 3 libry cukru, 2 unce rajského koření.  Z těchto surovin připravíme hippocras, potom stačí přidat wyzinu, paroh, telecí nožičku nebo slonovinové hoblinky ay víno želírovalo. Tento recept byl zapsán v Soupisu záznamů a dokumentů rodu Staffordů, baronů a hrabat ze Staffordu, a vévodů buckinghamských. (Zdroj: William Sittwell, Dějiny jídla ve 100 receptech, Collins, 2012, Londýn).
Když recept vyžaduje paroh nebo telecí nožičku, tak ho prostě musíte zkusit.


Aby si na něm mohli pochutnat i vegani, je potřeba původní recepturu mírně upravit (vůbec to nesouvisí s tím, že paroží nebo telecí nožky nejsou úplně běžně k sehnání v každém hypermarketu).

Suroviny:
1 červené víno, 750ml vhodné ke svařování
Koření na svařené víno. Použil jsem koření od Vitany v pytlíku. Nebylo špatné. Jistě, existují lepší, ale po vyzkoušení výsledek ušel.
Agar. Použil jsem cukrárenské želé v prášku. Ztuhlo, takže úspěch.
1 lžíce cukru
1 lžíce medu

Postup:
Víno k varu přiveď, načež vraž do něj ono koření exotické v pytli všité. Drž voucí po jeden otčenáš a pak ho stáhni z ohně planoucího. Cukru a medu odměř lžíci a vhoď ji tam. Odlij polovinu moku vinného a do zbytku přisyp agaru. Zakryj a nech to státi na teplém místě neb má ona věc ztuhnouti.


Jak víno začne tuhnout, odlij ho do skleničky nebo jinam, odkud půjde dobře vyklopit. Svařák, který je stranou se může vypít. Ten s cukrárenským agarem (nebo nastrouhaným parožím) se nechá vychladnout.

Výsledkem je želé chutnající jako svařák, vychlazený chutná nejlépe.


Žádné komentáře:

Okomentovat