Už minul první týden od Nového roku. A s ním padla i většina předsevzávajících. Pokud jste se rozhodli, že budete hubnout a koupili jste si proto ovesné vločky (vždyť jsou takové zdravé, plné vlákniny a energie, nejlepší snídaně jakou můžete mít), nezoufejte. Mám předpis na sušenky, po kterých rozhodně nezhubnete a využijete i tuto bezva snídani.
Mimochodem, ty vločky jsou dobrý prostě jen tak s mlíkem, ohřát a míchat dokud nezhoustnou a pak tam vrazit marmeládu (nebo džem či ovocnou zavařeninu slazenou, pokud jste politicky kokotní).
Suroviny:
100g ovesných vloček - koupil jsem BIO, ale kupovat BIO oves je asi stejná ptákovina jako BIOmléko... Ty levné, co stojí do 20 Kč jsou úplně stejně dobré.
150g hladké mouky.
125g cukru - můžete použít třeba třtinový.
50g pekanových ořechů.
1 lžička jedlé sody.
125g másla.
2 - 3 lžíce medu. Narazil jsem na jeden velmi vtipný med v Globusu. Psalo se na něm: Med smíšený. Vyrobeno z medu ze zemí EU a zemí mimo EU. Tak tento prosím ne. Rozhodně neberte med, který je mnohem zcestovalejší než vy...
Postup:
Všechny sypké suroviny se smíchají. Jen ořechy je nutné předtím rozkrájet. Spíše na menší kousky než na větší. Jednu polovinu ořechu je dobré rozkrojit na půl a pak na třetiny. Když je vše dobře promícháno, nechá se rozpustit máslo s medem. Měl jsem med, který zkrystalizoval. Není to problém, protože ho stačí jen ohřát - vrátí se zpátky do své kapalné podoby.
Jak se rozpustí máslo s medem, stačí je jen přilít a rozmíchat. Konzistence je takové zvláštní. Není to těsto, nedrží to spolu. Je to prostě konzistence materiálu na sušenky.
Trouba se rozpálí na 150°C a na plechu se vytvarují malé placičky. Klidně je udělejte malého průměru ale tlusté. Soda nakypí sušenku a ta se zvětší. 15min při 150°C úplně stačí.
Žádné komentáře:
Okomentovat