A když se řekne Itálie, vzpomene si člověk na pizzu, zmrzlinu a těstoviny. Tak jsem sbalil krabici lazání a běžel jsem zpět do taxíku. Teď jsem ji po letech znovu objevil a řekl si, že zavzpomínám ve velkém stylu. A stojí to za to!
Postupoval jsem podle receptu, který údajně patří panu Pohlreichovi.
Suroviny
Na lasagne
500g mletého hovězího
300g mletého vepřového Albert. Dnes jsem nakupoval suroviny u Alberta. Nebyly špatné, ale je určitě potřeba si dát velký pozor na to, co kupujete. Některý směsi jsou opravdový fujtajxl. Aler mají i normálně mleté maso, co se skládá z masa.
Olivový olej
2 mrkve
1,5cm tlustý plátek celeru
2 stroužky česneku - použil jsem uzený. Chuťově je to úplně stejné, ale při loupání nádherně voní.
500ml červeného vína. Zatímco u česneku je jedno jaký použijete, červené víno by mělo být takové průměrné kvality, prostě na vaření. Třeba Cabernet Savignon za 80 Kč.
2 konzervy loupaných rajčat - koupil jsem Valfruta. Mám s nimi dobré zkušenosti. Dobrá rajčata.
200 ml hovězího vývaru. Tady jsem zklamal a místo vývaru který nemám čas dělat jsem použil bujón.rozmarýn
muškátový oříšek
sůl, pepř
Na bešamel
600ml plnotučného mléka - u mléka je jedno jaké použijete.
4 hřebíčky
1 malou cibuli
1 bobkový list
45g hladké mouky
45g másla - Horácké máslo. Funguje.
Postup
Příprava správných lasagní je nekonečné dlouhé peklo u plotny. Ale když se udělají správně, jsou neodolatelné! Začneme kořenovou zeleninou. Nakrájel jsem a malé kousky mrkev, cibuli a celer. Orestoval jsem je na olivovém oleji a nechal ještě 15 minut dělat dokud všechna zelenina nebyla měkká.Až změkne, je na čase přidat maso, zesílit plamen a přidat 250ml vína. Masa je hodně a postupně ze sebe vyvaří hodně šťávy. To chvíli trvá, takže je důležité směs postupně promíchávat. Až se většina tekutiny vyvaří, tak je ideální čas přidat vývar (či bujón rozpuštěný ve vodě - já vím není to vývar) a zbytek vína. Zase se směs promíchává dokud se nevyvaří zbytek tekutiny.
Nyní je čas začít dělat bešamel. Do plnotučného mléka se přidá na dvě půlky rozkrojená cibule se zapíchnutým hřebíčkem a bobkovým listem. Mléko se přivede téměř k varu a nechá se tak cca 5 minut. V dalším kastrolu jsem si připravil jíšku - rozpustil máslo, přidal mouku a 45 vteřin jsem restoval. Pak jsem rychle přecedil mléko, přidal do něj jíšku, vrátil na plotnu a chvíli vařil a hodně míchal. Po 10ti minutách jsem zmírnil plamen a nechal bešamel dojít. Stále v něm byly cucky, ale ty se postupně rozpustí, pokud je bešamel dost teplý. Dobré je to průběžně míchat.
Až se z masa vyvaří zbytek tekutiny, přidají se tam obě konzervy loupaných rajčat, smíchají se s masem a ideálně alespoň ještě půl hodiny se maso dělá. Pak bude mít masová směs tu správnou konzistenci. Ve chvíli, kdy do masa zvrhnete obě konzervy rajčat, říkáte si, že jste udělali jídla jak pro hladový batalion. Ono je to tak akorát.
Až bešamel přestane být cuckovatý (cca po 20 min) a masová směs má skoro správnou konzistenci, je na čase uvařit těstoviny. Mě se to napoprvé nepovedlo a tak jsem svařil všechny pláty do velké těstovinové příšery. Jestli má Velká těstovinová létající příšera proroka, tak to bylo rozhodně tohle.
Proto jsem na druhý pokus vařil plát po plátu a vytahoval ho z osolené a mastné vroucí vody vytahovátkem na hot dogy. Těstovina se vaří jen chvíli, neměla by být úplně uvařená, jen aby změkla a byla ohebná. Pak se vloží do studené vody aby se zastavilo měknutí a může se vzít hezky do ruky.
Pak přijde na řadu forma na lasagne. První vrstva patří vždy bešamelu. Pak následuje vrstva těstovin a maso. A zase znovu. Finální vrstva končí masem na kterou se nasype parmazán. A hodně. Tady rozhodně nešetřte. Jestli jste do toho vrazili tolik masa a hory loupaných rajčat, vražte tam všechen parmazán. Nešetře ho.
Na závěr se vloží pekáč na 45 minut do trouby vyhřáté na 180°C. Už po čtvrt hodince to začíná vonět omamně.
Žádné komentáře:
Okomentovat